Cikkek Budapest múltjából

Cikkek Budapest múltjából

helytörténeti cikkgyűjtemény
béta verzió


Főoldal + Mi ez? + Kapcsolat + Szemlézett oldalak + Címszavak

Mi ez?

Az alábbiakban a Cikkek Budapest múltjából weboldal gyűjtési koncepciója olvasható. Az itt közölt elvek még formálódhatnak, hiszen szerencsésen sokszínűek az interneten található helytörténeti tematikájú weboldalak, egy-egy újonnan induló oldal tartalma feszegetheti az alanti kereteket.

A Cikkek Budapest múltjából weboldal (CBM) egy önálló tartalommal nem rendelkező gyűjtőlap, melynek célja, hogy a Budapest múltjával kapcsolatos cikkeket egy helyről elérhetővé tegye. A CBM nem közöl tartalmat más oldalakról, csak az ajánló linkekhez és leírásokhoz kapcsolódó rövid ismertetőt teszi közzé.

A CBM által ajánlott tartalmak kiválasztásának metódusa az oldal címének szavaival magyarázva könnyen megérthető:

CIKKEK legyenek, tehát ne könyv, ne csak egy fotó, sem rádió vagy tévéadás, hanem olvasható cikkek.
BUDAPESTről szóljon az írás, nem általánosságban Magyarországról, hanem közvetlenül kapcsolódjon a fővároshoz.
MÚLTJÁRÓL szóljon a városnak: ne mai eseményt magyarázzon, hanem tegnapit.

Mit gyűjt a CBM?

A CBM tehát elsősorban Budapesttel kapcsolatos helytörténeti tematikájú anyagok gyűjtőhhelye.

Mindenekelőtt sajtótermékekben és blogokban megjelenő anyagokat ajánl a CBM. Igyekszem onnan válogatni, ahol rendszeresen jelennek (vagy jelentek) meg helytörténeti írások. A szemlézett oldalak listája itt található.

Mit nem gyűjt a CBM?

Nem szerepelnek a listában könyvek, könyvajánlók, lexikoncikkek.
Nincsenek itt a műemlékvédelmi, helytörténeti intézményrendszerrel kapcsolatos hírek sem.
Kerülöm a családi visszaemlékezések gyűjtését, kivéve ha olyan személyről van szó, akinek a munkássága Budapest múltjával összefüggésben közismert.
Önmagukban a régészeti, levéltári stb. kutatások leírásai sem kerülnek be a gyűjteménybe, csak ha ezeknek a kutatásoknak az eredményeit kontextusba helyezve cikként jelentetik meg.

Miért jobb a CBM-et használni, mint a Google-t?

Csak akkor jobb, ha valaki Budapest helytörténeti vonatkozású cikkei közt szeretne kutakodni. A Google egyes kulcsszavakra reménytelenül sok találatot ad, illetve - értelemszerűen - nem képes a helytörténeti információkra szűkíteni a listát.

A CBM sajátossága és erőssége az a címszórendszer, mely valamennyi bekerült írást kulcsszavakkal lát el. Így a több mint száz forrásból származó írások információi egységesen keresheővé válnak.

Mi a CBM gyengesége?

Egyfelől az, hogy még alig több mint ezer cikk anyagát tartalmazza (2013. március 7.: 1059 cikk). Tehát az interneten elérhető hatalmas iinformációmennyiségnek csak a töredékét. A másik gyengesége épp a címszórendszerben keresendő: a legprecízebben felépített struktúrában is lehetnek gyenge pontok. Biztató ugyanakkor, hogy ez a rendszer az idő előrehaladtával (és a feldolgozott anyagok mennyiségének növekedtével) egyre csiszolódik, mind jobb lesz.

A weboldalt ember szerkeszti, nem gép.

Személy szerint sokat olvasok Budapestről, de nem mindent. Előfordulhat, hogy olyan anyag kerül be a gyűjteménybe, amiről később kiderülhet, hogy mégsem idevaló. Az is előfordulhat, hogy egy megjelent cikket nem veszek észre, csak utólag - esetleg napokkal később - kerül be a gyűjteménybe.
A gyűjtött cikkek nívója is széles skálán mozog, hiszen válogatok felkészült kutatók, szakemberek és lelkes, a lakóhelyükért rajongó civilek munkáiból is. Ki-ki maga eldöntheti, melyek a számára figyelemreméltó, értékes források.
A gyűjteményben szereplő cikkek rendezőelve az eredeti megjelenésének dátuma, tehát ha ez az időpont a cikkben nincs feltüntetve, az adott anyag nehezebben található meg.

Várom és figyelembe veszem a látogatók véleményét, melyet a kapcsolat oldalon keresztül juttathat el hozzám.

STATISZT

2462 cikk, melyek közül 151 már eltűnt az internetről. A cikkek 139 forrásból származnak, és 8204 címszó kapcsolódik hozzájuk 32261 féle kombinációban.GYORSBEKÜLD

Ha találsz egy remek cikket, vagy olyan webhelyet, aminek az anyagait nem szemlézem, itt beküldheted az internetcímét.

Ezt a számot be kell írni:

Egyéb kapcsolat


CÍMSZÓSZ
néhány címszó véletlenszerűen
Ágh Károly; Illik Viktor; Tausz János; Feszl József ifj.; Zsámbéki Gábor; Csanády utca; Pestszentimre; Beöthy Zsolt; Mehringer-vendéglő; Egressy út; 1910; Delej-villa; Újpesti rakpart; Gépmadár utcai lakótelep; Óhegy park; Csepel városközpont lakótelep; szénszállítás; Galopp utca; 12-es villamos; XVIII. kerület; Lutz, Carl; Dúl Dezső; Vucsenik István; Dunapark-ház; OMGE; Hofmannsegg, Johann Centurius Hoffmann von ; Aba utca; Trieszti Általános Biztosító Társaság; Haller István; Pencz-féle szappanfőző üzem; Baross Gábor telep; Madarász Adeline; Nadler Herbert; Vakok Intézete Mexikói úti épülete; Extra áruház;

Az összes címszó itt található