Cikkek Budapest múltjából

Cikkek Budapest múltjából

helytörténeti cikkgyűjtemény
béta verzió


Főoldal + Mi ez? + Kapcsolat + Szemlézett oldalak + Címszavak

Mi ez?

Az alábbiakban a Cikkek Budapest múltjából weboldal gyűjtési koncepciója olvasható. Az itt közölt elvek még formálódhatnak, hiszen szerencsésen sokszínűek az interneten található helytörténeti tematikájú weboldalak, egy-egy újonnan induló oldal tartalma feszegetheti az alanti kereteket.

A Cikkek Budapest múltjából weboldal (CBM) egy önálló tartalommal nem rendelkező gyűjtőlap, melynek célja, hogy a Budapest múltjával kapcsolatos cikkeket egy helyről elérhetővé tegye. A CBM nem közöl tartalmat más oldalakról, csak az ajánló linkekhez és leírásokhoz kapcsolódó rövid ismertetőt teszi közzé.

A CBM által ajánlott tartalmak kiválasztásának metódusa az oldal címének szavaival magyarázva könnyen megérthető:

CIKKEK legyenek, tehát ne könyv, ne csak egy fotó, sem rádió vagy tévéadás, hanem olvasható cikkek.
BUDAPESTről szóljon az írás, nem általánosságban Magyarországról, hanem közvetlenül kapcsolódjon a fővároshoz.
MÚLTJÁRÓL szóljon a városnak: ne mai eseményt magyarázzon, hanem tegnapit.

Mit gyűjt a CBM?

A CBM tehát elsősorban Budapesttel kapcsolatos helytörténeti tematikájú anyagok gyűjtőhhelye.

Mindenekelőtt sajtótermékekben és blogokban megjelenő anyagokat ajánl a CBM. Igyekszem onnan válogatni, ahol rendszeresen jelennek (vagy jelentek) meg helytörténeti írások. A szemlézett oldalak listája itt található.

Mit nem gyűjt a CBM?

Nem szerepelnek a listában könyvek, könyvajánlók, lexikoncikkek.
Nincsenek itt a műemlékvédelmi, helytörténeti intézményrendszerrel kapcsolatos hírek sem.
Kerülöm a családi visszaemlékezések gyűjtését, kivéve ha olyan személyről van szó, akinek a munkássága Budapest múltjával összefüggésben közismert.
Önmagukban a régészeti, levéltári stb. kutatások leírásai sem kerülnek be a gyűjteménybe, csak ha ezeknek a kutatásoknak az eredményeit kontextusba helyezve cikként jelentetik meg.

Miért jobb a CBM-et használni, mint a Google-t?

Csak akkor jobb, ha valaki Budapest helytörténeti vonatkozású cikkei közt szeretne kutakodni. A Google egyes kulcsszavakra reménytelenül sok találatot ad, illetve - értelemszerűen - nem képes a helytörténeti információkra szűkíteni a listát.

A CBM sajátossága és erőssége az a címszórendszer, mely valamennyi bekerült írást kulcsszavakkal lát el. Így a több mint száz forrásból származó írások információi egységesen keresheővé válnak.

Mi a CBM gyengesége?

Egyfelől az, hogy még alig több mint ezer cikk anyagát tartalmazza (2013. március 7.: 1059 cikk). Tehát az interneten elérhető hatalmas iinformációmennyiségnek csak a töredékét. A másik gyengesége épp a címszórendszerben keresendő: a legprecízebben felépített struktúrában is lehetnek gyenge pontok. Biztató ugyanakkor, hogy ez a rendszer az idő előrehaladtával (és a feldolgozott anyagok mennyiségének növekedtével) egyre csiszolódik, mind jobb lesz.

A weboldalt ember szerkeszti, nem gép.

Személy szerint sokat olvasok Budapestről, de nem mindent. Előfordulhat, hogy olyan anyag kerül be a gyűjteménybe, amiről később kiderülhet, hogy mégsem idevaló. Az is előfordulhat, hogy egy megjelent cikket nem veszek észre, csak utólag - esetleg napokkal később - kerül be a gyűjteménybe.
A gyűjtött cikkek nívója is széles skálán mozog, hiszen válogatok felkészült kutatók, szakemberek és lelkes, a lakóhelyükért rajongó civilek munkáiból is. Ki-ki maga eldöntheti, melyek a számára figyelemreméltó, értékes források.
A gyűjteményben szereplő cikkek rendezőelve az eredeti megjelenésének dátuma, tehát ha ez az időpont a cikkben nincs feltüntetve, az adott anyag nehezebben található meg.

Várom és figyelembe veszem a látogatók véleményét, melyet a kapcsolat oldalon keresztül juttathat el hozzám.

STATISZT

2462 cikk, melyek közül 151 már eltűnt az internetről. A cikkek 139 forrásból származnak, és 8204 címszó kapcsolódik hozzájuk 32261 féle kombinációban.



GYORSBEKÜLD

Ha találsz egy remek cikket, vagy olyan webhelyet, aminek az anyagait nem szemlézem, itt beküldheted az internetcímét.

Ezt a számot be kell írni:

Egyéb kapcsolat


CÍMSZÓSZ
néhány címszó véletlenszerűen
Erzsébet híd; Távíró utca; Klebelsberg Kúnó utca; Újhegyi lakótelep; Sárfű utca; Kosd utca; Hadnagy utca; Karinthy Frigyes út; Sacher Eleonóra; Ritz szálloda; Bürök utca; Római Kemping; Bányai Elemér; Buda; Schwartzer Ferenc utca; 1756; Tündérhegy; Fortuna kávéház; Rizling utca; Szabó Dezső; ipartörténet; Kálvin téri Városkapu áruház; Berda József; Krampusz-árok ; Hunfalvy utca; Váradi Sándor utca; 1991; Madarász József; Színkör kávéház; Makkosmária; IPARTERV; Bozó Gyula; Wellisch-ház; Mária Krisztina főhercegnő; Csepeli temető;

Az összes címszó itt található