Cikkek Budapest múltjából

Cikkek Budapest múltjából

helytörténeti cikkgyűjtemény
béta verzió


Főoldal + Mi ez? + Kapcsolat + Szemlézett oldalak + Címszavak

A címszavakról

A címszavak (més szóval: kulcsszavak, angolul tagek) azok a kulcskifejezések, melyek egy-egy cikk tartalmát, illetve annak fő elemeit zanzásítva leírják. A címszavak lehetnek hétköznapi kifejezések (pl.: mozi, bűnözés, harang), személynevek (pl.: Baross Gábor vagy Kisfaludi Stróbl Zsigmond), évszámok (pl.: 1245, 1873, 1956 stb), városrészek és kerületek, intézmények, vállalkozások, közterületek nevei stb. Fontos tudni, hogy a CBM minden címszavához számos magyarázó adat került: így például személyeknél a név mellett születési év és foglalkozás (ahol lehetett), cégneveknél rövidítés, korábbi cégnév, közterületek neveinél a kerületek száma, az utca (tér, út stb.) korábbi neve - elkerülendő az azonos, vagy hasonló fogalmak összekeveredését (pl.: Kossuth Lajos utca és Kossuth Lajos utca). Az egyes cikkek alatt található kapcsolódó címszavak közt azonban nem látszik valamennyi adat, mindig csak egy. A címszavakat kiegészítő adatok a címszavak listájában találhatók. A CBM adatbázisában jelenleg 8204 címszó található, ezekkel igyekszem kivonatos formában kulcsszavakkal leírni az adatbázisba felvett 2462 cikk tartalmát .

Címszavazás

Az egyes cikkek címszavakkal való ellátása az alábbi koncepció szerint készül: figyelemebe veszem a cikk eredeti megjelenési helyén található címszavakat, azonban nem feltétlenül szerepel mindegyik, és előfordulhat az is, hogy az ott feltüntetett címszavaknál jóval több kerül a CBM adatbázisába. Vannak a címszavakat következetesen jól, vagy gyengén használó weboldalak, blogok, online lapok, így erre teljes mértékben támaszkodni nem lehetett.

Kiemelten fontos a cikk tartalmának térben való elhelyezése. Amennyiben köthető valamelyik mai városrészhez, kerülethez a cikk tárgya, úgy először az kerül feltüntetésre címszó formájában (pl: XV. kerület, Rákospalota). Előfordul, hogy a cikk nem köthető konkrét kerületekhez, vagy városrészekhez, ilyenkor a térbeli meghatározás elmarad. Fontos tudni, hogy a CBM címszavainak rendszere csak a ma elismert városrészeket tartja számon, a Budapest területén korábban fekvő, régészeti ásatások során feltárt, vagy már elbontott települések, településrészek és maradványaik még akkor sem városrészek, ha nevük fennmaradt (pl.: Kána, Auguszta-telep, Széchényi-telep, Palota stb.)

A cikkekben szereplő fontosabb évszámok szintén megjelennek címszóként (pl.: 1245, 1873, 1956 stb.), illetve egyes, jól körülharárolható korszakokat bemutató cikkeknél a korszak feltüntetése: XIX. század vagy éppen a Kádár-korszak.

A cikkeket igyekeztem nagyobb tematikus csoportokba helyezni részben a történelem alkategóriái szerint (közlekedéstörténet, kultúrtörténet), részben más, nagyobb témák mentén (életrajz, média, sajtó stb.) Helytörténet mint önálló címszó nincs, hiszen valamennyi itt megjelenő cikk helytörténeti vonatkozású (mint ahogy Budapest sem szerepel címszóként sehol).

Igyekszem kigyűjteni a cikkekben szereplő intézményneveket: vállalatok, gyárak, intézmények, üzletek stb. szerepelhetnek. Ezeknek a címszavaknak - ha van - a rövidítése kerül címszó formájában feltüntetésre (pl.: LAKÓTERV vagy BKV), de a teljes név megjelenik a címszavak listájában. A címszavaknak ez az ága még formálódik, a rövidítések feltüntetése ugyan helytakarékosabb megoldás, de nem biztos, hogy mindenki számára egyformán triviális a mozaikszavak feloldása. Visszajelzéseket megköszönök ezzel kapcsolatban.

A cikkekben előforduló személyek külün csoportot képeznek a címszavakon belül.
STATISZT

2462 cikk 139 forrásból, amihez 8204 címszó kapcsolódik 32261 féle kombinációban.GYORSBEKÜLD

Ha találsz egy remek cikket, vagy olyan webhelyet, aminek az anyagait nem szemlézem, itt beküldheted az internetcímét.

Ezt a számot be kell írni:

Egyéb kapcsolat


CÍMSZÓSZ
néhány címszó véletlenszerűen
Cukor utca; Óhegy park; Udvary Pál; Tüzér utca; Nemzeti Hírlap; Waldheim Schurer von; Dózsa György út; Jezsuita rend, jezsuiták; Tisza utca; Perczel János cukrászdája; Kispest vasútállomás; Szabadság-hegyi hősi emlékmű; 1997; Valentinianus (II.); Bányai Elemér; May Attila; Budapesti Erőmű Rt.; Kálvin kávéház; 92-es villamos; játékkereskedelem; Dózsa Gyula; Törley-mauzóleum; agrártörténet; Vác-Budapest-gödöllői HÉV; Artista kávéház; Zsidó Legényegylet; Magyar Villamossági Rt.; Vörösmarty Mihály szobra; Stromfeld Aurél út; Műcsarnok; Ágnes-forrás; 1993; Kollár József; Mária-kút (pasaréti); Pichler-ház;

Az összes címszó itt található